top of page

Lucrăm să schimbăm proceduri ce salvează vieți

Masa Rotundă de la Roma

Acum câţiva ani în Chişinău, Moldova, în timpul discuţiilor de la seminarul ţinut acolo, subiectul cateterizării ombilicale a fost evidenţiat. Se pare că la Chişinău (în Republica Moldova) încă se folosea metoda introducerii în nou născut a antibioticelor de urgenţă, fluidelor, medicamentelor, etc, prin cordonul ombilical. Este o modalitate rapidă să asiguri accesul în circuitul sangvin dar sunt şi riscuri având în vedere apropierea de ficat . A devenit clar în cercetările lor că un foarte mare număr de copii cărora li s-a administrat această procedura s-au întors la spital cu hipertensiune portală, ciroză a ficatului şi multe alte complicaţii. Mulţi dintre copiii cu aceste afecţiuni nu au o speranţă de viaţă mai mare de 15 ani. Până la 80 de copii anual au venit la Spitalul de Pediatrie cu afecţiuni ale ficatului precum şi cu sângerare gastrointestinală. Deşi în vestul Europei nu se mai foloseşte această procedura o schimbare formală de procedura nu ajunsese încă în estul Europei. 

 

Schimbarea unei asemenea proceduri nu se întâmplă peste noapte şi cu câteva conversaţii şi schimburi de opinii ci are nevoie de o abordare mai formală şi schimbări în legislaţie la cele mai înalte nivele în Ministerul Sănătăţii.

 

Ne-am decis să facem câţiva paşi în sensul schimbării acestei proceduri în Chişinău şi am organizat o Masă Rotundă în Roma cu Prof. Dr. Jean de Ville de Goyet, unul dintre hepatologistii de vârf din Europa. I-am invitat pe directorii Spitalului Pediatric din Chişinău şi pe reprezentantul ministerului Sănătăţii din Republica Moldova la această masă rotundă în Roma ce s-a desfăşurat în primăvara lui 2014. 

Dr. Lidia Oleinic, Prof. Eva Gudumac, Mark Biech, Lorenzo Borghese, Prof. De Ville De Goyet, Prof. Gheorghe Hincu, Cornelia Iacob, Prof. Jana Bernic, Prof. Natalia Cojesneanu

Împreună am discutat multe probleme legate de cateterizarea ombilicală şi injecţiile intravenoase prin mâna, picior, cap, venă jugulară, etc. După întâlnirile de la masă rotundă am continuat conversaţiile pe parcursul câtorva alte întâlniri ceea ce a dus la apariţia oportunatii pentru echipa medicală din Moldova să realizeze un studiu complex, documentaţie şi intervenţii odată ce s-au întors în Republica Moldova. Echipa medicală, împreună cu Ministerul Sănătăţii din Moldova, au creat o strategie medicală pentru a elimina riscurile de îmbolnăvire a copiilor moldoveni. Suntem încântaţi să anunţăm că acum procedura a fost schimbată. Nu se mai fac nici un fel de cateterizări ombilicale. Această îmbunătăţire procedurală din Chişinău şi din restul zonelor din Moldova va salva nenumărate vieţi.

bottom of page